Η Εκπαιδευτική Ρομποτική ξεκινά όταν ο Seymour Papert , δημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού Logo, εξελίσσει τη θεωρία του Piaget σχετικά με τον Εποικοδομητισμό, σύμφωνα με την οποία οι μαθητές αποκτούν τη νέα γνώση όταν κατασκευάζουν αντικείμενα που έχουν προσωπικό νόημα γι’ αυτούς.
Η Εκπαιδευτική Ρομποτική ακολουθεί το μοντέλο εκπαίδευσης STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematic), καθώς καλύπτει τομείς από τις επιστήμες της φυσικής, των υπολογιστών και της τεχνολογίας, της μηχανικής, των μαθηματικών, αλλά και της αρχιτεκτονικής (STEAM).
Σήμερα, η Εκπαιδευτική Ρομποτική αποτελεί έναν καινοτόμο τομέα μάθησης, στον οποίο οι μαθητές προσεγγίζουν τις θετικές επιστήμες μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι προσπάθειες εισαγωγής της εκπαιδευτικής ρομποτικής στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ χρησιμοποιείται ως βασικό εργαλείο για τη συμπερίληψη μαθητών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές.
Η Ακαδημία Ρομποτικής της Future Lab αποδεικνύει ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά πρότυπα της εκπαιδευτικής κοινότητας και προσφέρει μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής για να μετατρέψει τους μαθητές της σε μελλοντικά ανεξάρτητα σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες του 21ου αιώνα.
Παιδαγωγικοί στόχοι και οφέλη
Ειδικότερα, το πρόγραμμα σπουδών εκπαιδευτικής ρομποτικής της Ακαδημίας Ρομποτικής της Future Lab προτρέπει τους μαθητές της στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, όπως:
Δραστηριότητες
Οι δραστηριότητες είναι παιδαγωγικά σχεδιασμένες και εναρμονισμένες με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και συμβαδίζουν με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Σπουδών, ενώ παράλληλα στοχεύουν στη σχολική βελτίωση του μαθητή.
Οι δραστηριότητες υλοποιούνται με τα εκπαιδευτικά πακέτα: 1) Lego Education WeDo για παιδιά 6-8 ετών και 2) Lego Mindstorms EV3 για παιδιά 6-16 ετών. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, τα παιδιά δουλεύουν σε μικρές ομάδες και κατασκευάζουν ένα ρομπότ χρησιμοποιώντας επεξεργαστή (μυαλό), κινητήρες, αισθητήρες και δομικά υλικά. Στη συνέχεια, προγραμματίζουν την κατασκευή τους (ρομπότ) σε ειδικά διαμορφωμένη γλώσσα προγραμματισμού για μαθητές, ώστε να επιτελεί μία λειτουργία.
Μεθοδολογία μαθημάτων
Το μεθοδολογικό μοντέλο που εφαρμόζεται αποτελείται από τα εξής στάδια:
Διάρκεια μαθημάτων
Πραγματοποιούνται 12 μαθήματα συνολικής διάρκειας 24 ωρών, δηλαδή ένα δίωρο μάθημα την εβδομάδα.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-16 ετών.